Tervezés…..

A jelenlegi piacon elérhető  ózongenerátorok között, gyakran előfordulhat a tervezett ózon gáz mennyisége és koncentrációja nem teljesül. Továbbiakban csak a gyakoribb ózon-alkalmazások és a főbb és fontos irányadó szempontok kerülnek felsorolásra.

Ózon gázkibocsátás: Mérése: általában g / óra 

Az ózon gáz kibocsájtási értéket és tömeget egy időben mutatja, amely jelzi az adott időszakban előállított ózon gáz tömegét. Ez a legszélesebb körben alkalmazott módszer az ózongenerátorok összehasonlításához, és ez lehet a legfontosabb irányadója a megfelelő gép kiválasztásához.

Vízkezelési alkalmazásoknál az ózon gáz koncentrációja ugyanolyan fontos a megfelelő ózongenerátor méretezés szempontjából.

Ózonkoncentráció:

Általában PPB/PPM-ben  vagy tömegszázalékban mérik.

Az ózonkoncentráció az összes betáplált gáz és az ózontermelés aránya, vagyis azt mutatja, hogy mennyire hatékony az ózongenerátor az oxigén ózonná alakításában.

Vízkezelésnél az ózon gáz koncentrációja nagyon fontos, mivel befolyásolja az ózon vízben való oldhatóságát. Azokban az esetekben, amikor nagy mennyiségű oldott ózonra  van szükség, az ózonkoncentráció a legfontosabb változó, mivel ez szabályozza a vízben az oldott ózon maximális szintjét.

Ha oxigént használunk az ózontermeléshez, az ózonkoncentráció szintén nagyon fontos, mivel egy ózongenerátornak, amely alacsonyabb ózonkoncentráció mellett ózont termel, több oxigénre lesz szüksége ahhoz, hogy ugyanazon g / óra ózonkibocsátásra képes legyen.

Kulso/ szaraz  levegő vagy oxigén betápláló gáz:
Az ózon gáz előállítható oxigénből vagy száraz  (harmat pont 10C) levegőből betáplált gázként. Az ózon gáz magasabb hatásfokkal termelődik a tiszta oxigénből, mint a levegőből. A vízkezelés esetében  az ózon gáz előállítása az oxigénből a megnövekedett ózonkoncentráció és az ózon gáz magassabb vízoldhatósága miatt hatékonyabb.
A levegőből előállított ózon gáz folyamatában számottevő NOx gáz is keletkezik. Ugyanakkor nagyobb mértékben van ki téve az ózontermelő részegységek oxidációs szennyeződésének, így gyakoribb karbantartásra van szükség, mint az oxigént használó generátoroknak. 
A PSA-koncentrátor és a levegő kompresszor karbantartási költségei azonban növelik a rendszer működési költségeit. Léghűtéses vagy vízhűtéses koronás cella:
Az oxigén ózonná alakításához energiaátvitel szükséges.
A léghűtéses ózongenerátorok egyszerűek és kevesebb általános rendszerkomponenst igényelnek. A levegővel hűtött ózongenerátorok általában kis és közepes méretű ózon gáz alkalmazásokhoz készülnek.
A vízhűtéses ózongenerátorok esetében  az ózon gáz termeléshez hűtővíz használata szükséges. Ahol a levegő minősége szennyezett ott ezek a szennyeződések külön figyelmet igényelnek, hogy elkerüljük a rendszer belső alkatrészeiben a felhalmozódásukat.
 
 
Korona kisülés vagy elektrolitikus cella:
Az ózon leggyakrabban korona kisüléssel vagy elektrolízissel termelődik.
Korona kisüléses ózongenerátorok.
Az ipari ózongenerátor általában korona kisütéses technológiával állítja elő az ózon gázt. Az ózon gáz akár 20 tömeg súly % -ig termelődik az ózontermelés korlátozása nélkül. A legjobb eredmény-hatásfok elérése érdekében az ózon gázt oxigénből állítják elő.
Elektrolitikus ózongenerátorok
Az ózon gáz elektrolitikusan közvetlenül a vízben képződik, így nincs szükség gázok felhasználására, ellentétben a korona kisülési típusoknál a gázokkal érintkező berendezésekhez. A víznek nagyon tisztának kell lennie az elektrolitikus ózon gáz előállításához, mivel az ennél a módszernél használt anód és katód elemek szennyeződése meghibásodást eredményez.
Korona cellák:
Szigetelt- Dielektromos- Kerámia
A kerámiákat  nagyon sokféle formában használják. Kis teljesítménynél lapos ózongenerátor szigetelt kerámia használata gyakori. A cella kivitelnél a kerámia bevonatot, mint szigetelést is használják. Ez általában egy körkörös csőben kivitelezett.
A kvarc anyagát sok körkörös csővezeték-generátorban használják. A kvarc állandó szigetelést kínál nagy hőállósággal. A fejlett ózongenerátorok kettős kvarc szigetelés kialakítást alkalmaznak, amely elkülöníti az ózon gázt az anód vagy a katód érintkezésétől.
 
Anód / katód anyag
Rozsdamentes acél
Az ózongenerátorok gyártásában a leggyakrabban használt anyag a rozsdamentes acél. A rozsdamentes acélt mind az anód, mind a katód anyagához használják számos ózongenerátorban.
Alumínium
Az alumíniumot sok léghűtéses ózongenerátorban használják. Az alumínium ellenállósága korlátozott az ózon levegő által létrejött melléktermékeknek, általában csak oxigén betápláló gázzal használják.
Titán
Néhány ózongenerátorban a titán előnyösebb az anódok számára. A titán számos előnye közül a legfontosabbak: a jó kopás, az anyag kompatibilitás és a hőátadás.
 
 
Az ózon generátor kimeneti nyomása:
Az ózongenerátorok vákuummal vagy nyomáson, vagy mindkettőn használhatók amelyek alkalmazása hatásfok javító.
Vákuum
Vákuum alatt történő üzemeltetés kiváló módszer az ózon gáz szivárgások kiküszöbölésére. Száraz levegő alkalmazásával lehetővé válik az ózon gáz eltávolítása az ózongenerátorból és a légszárítóból, miközben a rendszert vákuum alatt tartja és minimalizálja a szivárgásokat.
Nyomás
A nyomás ideális, ha az alkalmazás ózon-gáznyomást igényel. Minél nagyobb az ózongenerátor nyomása, akkor annál rugalmasabb lesz a rendszer működése.
A nyomás növelése az ózon kibocsájtási oldalon nem ideális, mivel további hőt termel, lebontja az ózont, és szivárgási pontokat eredményez.
 
Minőség:
Olcsó és minőségi ózongenerátorok napjainkban könnyen elérhetőek. Egyedi igényeknek megfelelő ózongenerátorok is  rendelkezésre állnak , amelyek speciális csúcsteljesítményű alkalmazásokhoz készülnek. A gépek között a minőség és a megbízhatóság skálája széles és drasztikusan változhat.
A minőségi gyártású generátorok gyakran sok általános komponenst használnak, ami előnyös a cserealkatrészek hosszú távú elérhetősége szempontjából.
 
PLC integráció:
Azokban az alkalmazásokban, ahol rendszer automatizálásra is szükség van, az ózongenerátort külső parancsokkal lehet vezérelni.
Alapvető funkciók:
Távkapcsoló BE / KI
• BE jel (fut))
• A kimenet beállítása 0-100% (0-10 VDC vagy 4-20 mA bemenet)
• Oxigén / ózon szelepek nyitva / zárva
 
Összefoglaló:
Egy adott alkalmazáshoz ki kell választani a megfelelő ózongenerátort, figyelembevéve a feladat szempontjából releváns összes lehetséges változót és mutatót. Az ózon gázt meglehetősen könnyű előállítani, mégis az ózon gáz hatasos telepítése az alkalmazáshoz nem olyan egyszerű és könnyű feladat.