Az ózongáz mérésének három módszere:1, Elektrokémiai ózon érzékelő Az elektrokémiai ózonérzékelő porózus membránt használ, amely lehetővé teszi az ózongáz diffundumát egy elektrolitot és elektródokat tartalmazó cellába. Amikor az ózon érintkezésbe kerül az elektrolittal, akkor az elektródok elektrokémiai potenciáljának változása következik be, és az elektronok áramlását idézik elő. Nulla levegőben kevés vagy egyáltalán nem áramlik az elektron. Ahogy az ózon jelenléte növekszik, az elektromos jel arányosan növekszik. A monitor értelmezi ezt a jelet és megjeleníti az ózonkoncentrációt ppm-ben (millió / rész). Előnyök Lineáris válasz- Jó megismételhetőség és pontosság -Nagyon gyors reakcióidő (1-2 másodperc) - Hosszú akkumulátor-élettartam - Az ózon pontosan mérhető akár 20 ppm-ig - Mérsékelt ellenállás Hátrányok A páratartalom befolyásolhatja az érzékelő adatait - Érzékeny az EMF / RFI érzékelők számára Az érzékelő korlátozott élettartama (gyakran legfeljebb 12-18 hónap), még tárolás esetén is - Csökkent pontosság alacsony ózonszintnél (0,1 ppm alatt) A felhasználási területek Személyzeti (hordozható) biztonsági megfigyelés (különösen hosszú műszakos használat esetén) - Ózonszivárgás-észlelés - Helyi környezeti ózonfigyelés - Ózonkontroll-forgatókönyvek (riasztások, kipufogóventilátorok, ózongenerátorok stb.)

2, Fűtött fém-oxid érzékelő (HMOS) / Gázérzékeny félvezető (GSS)
A fűtött fém-oxid félvezető (HMOS) érzékelő úgy működik, hogy egy kis szubsztrátot magas hőmérsékletre melegít (149 ° C körül). Ezen a hőmérsékleten a hordozó nagyon érzékeny az ózonra, és az ellenállás változását mutatja, amely arányos a felületével érintkező ózon mennyiségével. A monitor áramköre értelmezi az ellenállás változását, és a megfelelő ózonszintet a kijelzőn ppm vagy ppb értékként jeleníti meg.
Plusz
Erősen reagál az ózon alacsony szintjére (0,1 ppm alatt) - Legkevésbé drága felügyeleti technológia - Kiváló ismételhetőség és pontosság - Hosszú szenzor élettartam, ha helyesen tárolják
Mínusz
Lassú indulás (8-24 óra bemelegedési időt igényelhet) - Az ózonra adott reakcióidő lassabb (az elektrokémiai adatokhoz képest) - Nagyon érzékeny az interferenciára - Az akkumulátor élettartama rövidebb a felmelegített érzékelőelem miatt - Nem lineáris 1 ppm-nél nagyobb ózonszinteknél - Legfeljebb 50 ° C hőmérsékleti küszöbérték (típustól függően)
A felhasználási területek
Környezeti ózonbiztonsági ellenőrzés (különösen 0,1 ppm alatt) - Hordozható ózonfigyelés (különösen 0,1 ppm alatt) - Ózonkontroll forgatókönyvek (különösen 0,1 ppm alatt) - Ózonszivárgás észlelése

3, UV abszorpciós technológia - Professzionális

Az ózonmolekula UV-abszorpciós maximuma 254 nm-en van. Kontrollált környezetben ez azt jelenti, hogy a légtérben abszorbeált 254 nm UV-fény mennyisége arányos a jelenlévő ózon mennyiségével.
Az UV-ózon analizátorok kihasználják az ózon ezen tulajdonságát a stabil, pontos leolvasáshoz. A 254 nm hullámhosszon fényt bocsátó UV-lámpa szabályozott mennyiségű fényt bocsát ki egy lezárt kamrában. Ezt az ultraibolya fényt fotodiod segítségével mérjük, amelyet szintén kiszűrünk a 254 nm hullámhosszon történő detektálásra.
A kamra egyik végében előállított UV-fény és a kamra másik végében mért UV-fény különbsége jelzi az ózon koncentrációját a levegőmintában, amelyet ezután megjelenít a képernyőn, vagy a vezérlőrendszerbe továbbít. Pozítiv:
Nagyon pontos (1% -on belül) - Nagyon lineáris bármilyen ózonszinten - Alacsony ppb-kimutatási határpontok pontossággal - Minimális keresztérzékenység más gázokkal vagy interferenciákkal szemben - Magas koncentrációkat képes olvasni (20% vagy annál magasabb) - Tartós kialakítás, kiváló élettartammal
Negatív:
Magasabb költség, mint az elektrokémiai vagy a HMOS / GSS - Fizikailag nagyobb technológia
A felhasználási területek
Alacsony koncentráció - Hidegtároló létesítmények - Mikroarray alkalmazások - Ózonkutatás -Szemikonduktorok gyártási létesítményei - Az ózon kompatibilitási tesztelése - Közepes koncentráció - Gázkibocsátás figyelése - Magas koncentrációjú ipari ózongenerátor vezérlés - Az ózon kompatibilitási tesztelése

Ózon kitűzők / ózon tesztcsíkok
Az ózon jelvények olyan kártyák, amelyek színváltozás-jelzőt használnak. Az alkalmazott mutató egy kis papírcsík vagy kör, amely ózon jelenlétében oxidálódik. Az oxidáció (színváltozás) mennyisége, amely egy meghatározott ideig megy végbe, arányos a levegőben lévő ózon mennyiségével. Általában ~ 0,1 ppm detektálási határértékre korlátozódik

O3 gáz semlegesítés

A két legelterjedtebb módszer az aktív ózongáz semlegesítésére

1, a Mobilsept NDO ózongáz egység biztonságosan katalizálja az ózont oxigénnel adalékok használata nélkül. Minden ózongáz semlegesítő készülék kompatibilis a nedves vagy száraz ózongázokkal. A nedves ózongáz feloldásához fűtőelem beiktatása szükséges. Az ózongáz oldó egység egyszerű kialakítású, az ózongáz rozsdamentes acél és ózonálló (teflon) anyaggal érintkezve, kiváló anyagkompatibilitást és hosszú távú felhasználást eredményez.

A gázbevezetés általában az egység alsó részén kiépített, a bevezetett gáz felfelé áramlik a katalizátor ágyon a felső kilépő nyíláshoz. Ezenkívül a bemeneti nyíláson légrés van, amely megakadályozza az ózongáz esetleges kondenzációját, és biztonságosan gőzé alakulhat az egység fűtött területén. Ez biztosítja, hogy a katalizátor anyagot a vízcseppek ne kárositsák illetve telítsék.

Mobilsept NDO sorozat, kezelési kapacitások: 3000 LPM-ig ( nedves, földgáz-alkalmazásokban (opcionális fűtőelem szükséges) 6000 LPM-ig (212 CFM) száraz O3 gáz-alkalmazásokban A nedves levegőnek az ózonvíz-rendszerekből vagy a vizet tartalmazó ózon-folyamatokból származó gázokat tekintjük. . Ezt az ózongázt rendszeresen engedik át a katalizátor anyagon, hogy hatékonyan távolítsák el az ózont a kiáramló gázból és az oxigénné alakuljon. Ha a gáz nedves és párás, hosszabb érintkezési időre kerül sor a katalizátor anyag és a gázáram között. Ez a folyamat csökkenti a légáramlási folyamatot.

A száraz levegő az ózon oxigénből való előállítási folyamatának része a száraz levegő az ózon semlegesítésének fontos és szükséges részalkotója az eljárás részeként. A környezeti levegő használata némi páratartalommal járhat, így ennek besorolása változhat a nedves és száraz levegő osztályozása között . Ajánlott a nedves besorolás a 30% -nál magasabb páratartalmú levegőnél. Az 50% feletti páratartalomnál a fűtőelem használata szükséges. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, az Ön technikai paramétereinek alapján díjmentes ajánlatot készítünk.   Katalizátor módosítása: Az ózongáz semlegesítéséhez alkalmazott katalizátor anyag könnyen cserélhető. A katalizátor várható élettartama száraz gázok esetén több év. Nedves gázok esetén az első év elteltével szennyeződések lesznek a levegőben, és ez csökkenti annak hatékonyságát. A katalizátor anyagának cseréje nagyon egyszerű. A katalizátor cserélő készlet, tartalmazza a szükséges katalizátor anyagot, csereszűrőket és az új tömítést.


Ózongáz diszperziós technológiák

Az ózongáz befecskendezésének folyamata
Ózon befecskendezése  / oxidáció.

Az ózon befecskendezése a vízbe apró ózonbuborékokat eredményez, amelyek minden csepp vizet telítenek. Ezen a ponton a vas, a kén és a mangán azonnal oxidálódik. Az előállított ózongázt  a vízbe kell vegyíteni.
A vegyítésre három leggyakrabban alkalmazott módszer:
1) ózonszivattyú - pozitív elmozdulású injektor, amely az ózongázt a vízbe pumpálja, hasonlóan a klór kémiai befecskendező pumpához;
2) Venturi porlaszto - amely csökkenti az áramlást és a nyomást vákuum előállítása érdekében. Ez a vákuumberendezés szívja az ózon-gázt a vízbe. A nem megfelelő méretezés az ózon elégtelen beszívását eredményezi, ami nem megfelelő oxidációt eredményez.
3, diffúzor - nyomás alatt működik. A diffúzor létrehoz egy buborékoszlopot. Előnyei a magas hozam, az egyszerű felépítés és a nagy átfolyási sebességnél (pl. ivóvíz rendszereknél) előnyösek. Hátrányok a kezelendő korlátozott mennyiség, a szükséges felület és a magas tartály igénye a hatékonyság növelése érdekében.
Az O3 gáz befecskendezése után további 2 fontos lépés megtenni
A - levegőztetés. Az ózon és más gázok / szagok, például a kén eltávolítása (gáztalanítása vagy szellőztetése) egy ózoncsíkot eredményezi.
Ahogy a víz lefolyik a kimeneti gáztartályban, az ózonozott víz megemelkedik, és megszabadítja a bejövő vizet.
B - szűrés. Az oxidált anyag eltávolításának utolsó lépése a szűrés. A felhasznált közegnek alacsony vízszennyeződéssel (visszamosással), magas szervizáramlással, nagy eltávolítási képességgel kell rendelkeznie, és a regeneráció során nem igényel vegyi anyagokat. A mechanikus szűrés csak akkor szükséges, ha megfelelő oxidációt sikerült elérni.


Ózonszivattyú kontra Venturi
A két lehetséges és alkalmazott gyakorlati módszer  az ózon vízbe történő injektálására - ózonpumpa vagy Venturi. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai.
Ózonszivattyú. Ez egy pozitív elmozdulású injektor, amely az ózon gázt pumpálja a vízbe,  Nincs korlátozás az áramlásra vagy a nyomásra, és ezzel a legnagyobb gázbefecskendezési térfogat érhető el. Ez fontos tényező, ha a vas és a kén 3 ppm-nél nagyobb mértékű oxidációs folyamatot igényel.
Venturi. Ez a vákuumkészülék az ózongázt a vízbe húzza. A helyes Venturi készülék kiválasztása előtt meg kell határozni a pontos lpm áramlási sebességet és az üzemi visszaáramlási nyomást. A nem megfelelő méret miatt,nem megfelelő mennyiségű  ózon kerül beszívásra, ami nem megfelelő oxidációt eredményez, és az eltávolítandó anyagok egy része az áramlásban marad. Az oxidáltan vas, kén vagy mangán nem távolítható el! A Venturi  nyomás növeléséhez booster szivattyúk alkalmazása javasolt amely  további hatékonyságot eredményez.
Plusz és mínusz
Plusz - Venturi. Ezek olcsók, nincsenek mozgó alkatrészek, és kevés karbantartást igényelnek, vagy nem igényelnek karbantartást.
Mínusz - Venturi. Fontos, hogy a Venturi-szelepet  helyesen méretezzék a gpm és psi értéknek megfelelően. A helytelen méret nem eredményezi az ózon befecskendezését. A Venturi-lemezt meghatározott helyekre kell telepíteni, a szivattyú közelében és a nyomástartály előtt. Helytelen helyre történő telepítés esetén a Venturi-torony nem hozza létre a megfelelő szívást. A nyomás és a vízmennyiség csökkenése jellemző és szélsőséges lehet. Az emlékeztető szivattyúkra a rendszer hidraulikájától függően gyakran szükség van.
Plusz - ózon pumpa. Az ózon pumpa az O3 gazt bárhova  befecskendezhetik. Henry fizikai törvénye alapján nagy koncentrációban injektálnak mikrobuborékokat. Ennek előnye az egyszerű telepítés, méretezés, nagyobb befecskendezett gázmennyiség és az áramlás vagy a nyomás korlátozása. Az ózon pumpa kiküszöböli a Venturi-torony esetleges nem megfelelő méretezését és korlátozásait, és 2,5 - 4-szer nagyobb mennyiségű gázt képes befecskendezni.
Minus- ózon pumpa. Költség, mozgó alkatrészek és időszakos szerviz. A szolgáltatás gyakorisága az üzemeltetési időtől és a környezeti feltételektől függ.


ózongáz mérése
ózongáz méréseózongáz, ózon semlegesítése
Ózongáz diszperziós technika