ÓZON - OZONE

 Az ózonhoz   O3 vagy  „aktivált oxigén”  elnevezések gyakoriak; 3 oxigén atomot tartalmaz, ellentétben az általunk belélegzett oxigén gázzal, amelyben 2 oxigén atom van. Az ózonnak van a világon a második legerősebb sterilizáló hatásfoka, ezért széles körben használják a baktériumok, vírusok, illatok és nem kívánatos szagok végleges kivonásához. Érdekességképpen említjük meg, hogy az ózon természetben is előfordul és leggyakrabban villámlások alkalmával jön létre. Ennek eredményeként érezhetjük vihart követően a kellemes „esőillatot”, amely a természet ajándéka. Valószínű azonban, hogy az ózonnal kapcsolatos témákból leginkább a Földet körülvevő ózonréteghez kapcsolódóan hallunk. A Nap ultra-ibolya sugarai által létrehozott ózonréteg fontos számunkra, hiszen ez véd a káros ultra-ibolya sugarak ellen.

Az ózon gáz előállítása „ózongenerátorokkal” történik, amelyek biztosítják az oxigén elektromos stimulálását ahhoz, hogy az oxigént instabil ózonná alakítsák. Ez általában a „Korona Kisülés” technológiát alkalmazó ózongenerátorokkal történik. A korona kisülés az ózongenerátorokban használt nagyfeszültségű elektromos mezőre vonatkozik. Levegőt vagy koncentrált oxigént vezetünk át ezen az elektromos mezőn, és az oxigén egy százaléka átalakul ózonná, amelyet azután felhasználunk.

 Hogyan működik az ózon?

Az ózonhatás rendkívül erős, de rövid életű. Amikor a szennyeződések, baktériumok, vírusok ózonnal érintkeznek, teljesen elpusztulnak az oxidációs folyamat eredményeként. Az oxigén molekulához kötődött  extra  oxigén atom hozzákötődik a szagokat okozó szennyeződéshez, elpusztítva, felbontva azt, és ezt követően semmi sem marad, nincs szag, illat, baktérium… extra atom – csak az oxigén. Az ózon visszaváltozik oxigénné a használatot követően. 

Vegyszermentesen, adalékok nélkül eltünteti a szagokat, nem hagy nyomot, nem igényel emberi felügyeletet. Zápor utáni illatot hagy maga után.