Orvosi kezelés/terápia ózon gáz alkalmazásával
Manapság az orvosi ózon alacsony dózisú koncepcióját a biológiai gyógyászat részének tekintik, azaz kiegészítik a hagyományos orvoslást. Az elmúlt évtizedekben a hatásmechanizmusát és a farmakológiát jól dokumentálták és nemzetközi alapon közzétették; Most az alkalmazási formákat, az adagolást és a kezelési stratégiákat szabványosítják, összefoglalják és közzéteszik az ózon gyógyászatban való felhasználásának útmutatójaként. 30 évvel ezelőtt a helyzet más volt, és az ózon bevezetése a hagyományos orvoslás képviselőinek kritikáját, sőt ellenállását váltotta ki.
Irányelvek az ózon orvoslásban történő használatához.
 
Az   ”“OZONOSAN” terápiás rendszert kiegészítik képzési útmutatóink és különféle kézikönyvek; ezeket manapság standard irodalomként ismerik el az ide vonatkozó tanulmányok, kezelési koncepciók és adagolási ajánlások, összefüggésében az orvosi ózon  felhasználói számára.
 
Terápiás útmutató * (kivonat)
Speciális betegségekben és állapotokban történő alkalmazás esetén az orvosi ózon ugyanazokat vagy hasonló terápiás eredményeket eri el világszerte. A nem megfelelő módszerek és adagok formájában történő nem megfelelő alkalmazás a hatástalanság és a káros hatások leggyakoribb oka - és mindig az erőszakos ellentmondások oka.
 
Ezért az ózon felhasználásával foglalkozó orvosi társaságok kezelési protokollokat állítottak fel a szabványok és iránymutatások alapjául, amelyeket a legfrissebb kutatás és a 30 éves tapasztalat eredményeként felülvizsgáltak és közzétettek (Beck, Wasser, Viebahn 1998; Knoch, Viebahn 2009 ; Viebahn, León, Fahmy 2012). Itt teljes mértékben kihasználják az alkalmazások, az indikációk, a koncentrációk, az adagok és a kezelés gyakoriságának egységesítését, a hatásmechanizmus és az ózon farmakológiája alapján.
 
1. Farmakológiai hatásában az orvosi ózon a hormesis elvét követi: az alacsony koncentrációk (vagy adagok) nagy hatékonyságot mutatnak, amely a koncentráció növekedésével csökken, végül megkérdőjelezhető és akár mérgező hatásúvá is vált. Az ózon szisztémás alkalmazásának, szabványosított fő ózon autohemoterápia és rektális ózongáz-felfúvás formájában mutatott hatás  koncentráció kapcsolatát  10–40 μg ózon / ml ózon / oxigén keverék koncentrációi képviselik ezeket a szinteket amelyek fiziológiásán hatékonyak és szisztémás alkalmazásra ajánlottak.
A magas koncentrációtartományban (60–100 µg / ml) az ózon antibiotikus hatása széles körben alkalmazható fertőzött sebek, cukorbetegség láb, decubitus fekélyek és égési sérülések kezelésére, de teljes mértékben a helyi alkalmazás formáira korlátozódik.
 
2. Az ózont alapvetően a megfelelő alapterápiával kiegészítve alkalmazzák.
A cukorbetegség, 2. típusú cukorbetegség, krónikus gyulladásos betegségek, például gyulladásos érrendszeri betegség, különösen diabéteszes angiopathia, krónikus hepatitisz formák és krónikus bélrendszeri betegségek a klasszikus javallatok az alacsony dózisú ózonkoncepció keretében.
 
A krónikus oxidatív stressz (a malone-dialdehid MDA, a hidrogén-peroxid H2O2, a teljes hidroperoxid TH stb. Kórosan megnövekedett értékei) és az antioxidáns hiánya (kiegyensúlyozatlan szuperoxid-dismutáz és az SOD alcsoportjai, valamint a CAT kataláz és más mások) jelenség minden fenti betegség esetében . Különösen itt van az, hogy az alacsony-dózisú ózon, mint hormatikus anyag, szabályozó hatást gyakorol a kóros folyamatokra.
 
 
* "Az ózon az orvostudományban: az alacsony dózisú ózonkoncepció - iránymutatások és kezelési stratégiák" OSE 2012.